![]() |
* * *
Afara de-a lungul strazii o caravana de masini. Inauntru , biserica plina. Dupa sfinta liturghie m-am apropiat de Octavian Mosin , preotul paroh al bisericii Intimpinarea Domnului, am luat binecuvintarea si fara sa vreau i-am pus mina pe spate. Ud tot. Un preot ,ca sa umple biserica la oras, trebiue sa osteneasca mult, ca un lucrator in tarina. Pina la roua Duhului Sfint.
* * *
Nicolae Dabija, frate! Nu ne vedem cu anii.Eu în singurătăți. Tu în freamătul necontenit al cetății.Încît unepri, nu mai știi, s-a strecurat pe undeva vreo frustare. O supărare.Un vot uninominal, mixt, proporțional.Ducem cu toții un război hibrid, nedeclarat.Domnul a dat ca sa ne întîlnim însă de astă dată pe neașteptate, în biserică,la Octavian Moșin . Tocmai recitam în gînd niște rînduri de Iosif Brodsky:„Gospodi , ia govoriu, pomoghi...nad nim, v ătom gorode vnovi nastali tioplîe dni./ Pomoghi mne ne bîti, pomoghi mne ne bîti zdesi odnim.” Ciudat, nu-i așa? Să te duci la biserică pentru ca să reciți un poet.Seamănă a hulă, nu? Pe timpuri îl consideram un poet minor,agnostic.Acum, după mai multe catastrofe de suflet, îl descoper enorm de mare.Atit cît să-l spun uneori pe dinafară în biserică. Atît cît să facă atingere cu Domnul. Așa se face că o presupusă sau reală supărare pe care aș fi urmat să o duc, neputincios ,ani de zile în spate,ca pe o piatră de moară, el a topit-o într-o clpă.Iată că încet vine vîrsta omului din psalmi, vîrsta coaptă. La mulți ani, poete! La mulți ani Nicolae Dabija.
* * *
Doar a coborît din avionul Londra - Chișinău și m-a întrebat:„Tată, voi ați primit cartea poștală din Mexic?„ Nu, Ana! - zic, - dar tu cînd ai trimis-o? ” "Nu se poate, - se miră ea, - în aprilie încă , cîte luni au trecut? Cartea lui Chaitanya a ajuns în India.Eu zbor deja a doua oara acasa ?” „Așa este Ana, - îi răspund eu, - s-o fi rătăcit pe undeva prin vămi, prin avioane, trenuri ,vapoare, uneori am impresia că noi , moldovenii,nici nu sîntem marcați în cataloagele postale ale lumii.Cine are habar de statul acesta fără frică de legi? De suferințele cetatenilor sai? De așteptările noastre?„ Patru , cinci zile cît s-a aflat acasă au trecut ca o zi. Șoseaua Balcani.Țigăneștii cu lacurile și lebedele sale. Mileștii Mici.Nistru cu malurile lui abrupte.Oriunde ne-am fi indreptat, in orice clipa nesfîrșitele cîmpii de floarea soarelui au răsărit mereu din față,întorcîndu-ne iminent spre bagagele de venire din tinda , care de fapt,cu mici modificari , erau si cele ale plecarii. Si iata ca a sosit ora despartirii, de parca ar fi ora intilnirii. O scurtă îmbrățișare , un efort supraomenesc ca să-mi stăpînesc plînsetul și masina cu Nina, Ana și Chaitanya dispare inghitita de smogul soselii care se surge spre aeroport. Plînsetul mă zgîlțîie, nici nu știu dacă mai vreau să-l stăpînesc, simt că trebuie să fac ceva și deschid cutia poștală, poate găsesc vreun ziar. De acolo însă luneca la picioarele mele doar o carte poștală. O ridic și plînsetul meu țăpenește, se preface într-o tacere si bucurie de piatră. Dacă o fi existat așa bucurii.Poate pe urmele civilizațiilor vechi din Mexic pe unde și-a purtat Ana pașii în anul acesta.